Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Novel Tarbiah: “Budak U”

Posted on: February 1, 2013

budak u1-2

 

Hakimi, seorang remaja desa buat kali  pertama telah menjejakkan kaki ke menara gading untuk mengikuti kursus Kejuruteraan Mekanikal. Di kampus, dia bergiat aktif dalam Skuad Kadet Bomba dan telah dilantik menjadi ketua skuad. Daya kepimpinan dan sifatnya yang mesra telah mengundang ramai kenalan baharu. Sejak detik itu, dia dihujani panggilan misteri daripada orang yang tidak dikenali. Di situ juga, dia telah berkenalan dengan Citra, seorang pelajar jurusan Perakaunan. Dalam diam-diam, Hakimi menyimpan suatu perasaan terhadapnya tetapi dia malu untuk mendedahkannya kerana dia menyangka bahawa Citra sudah dimiliki oleh orang lain.

Ketika sedang asyik bergembira dalam riang-ria panorama kampus, muncul noda hitam dalam diari hidupnya. Pada suatu malam, Hakimi telah dipukul oleh beberapa orang samseng yang tidak dikenali. Dia tidak tahu apakah sebabnya dia dipukul dan siapa punya angkara. Mungkinkah itu angkara orang ketiga atau pihak lain yang mengundang sengketa.

Di dalam novel ini, banyak lagi ranjau yang dilalui oleh Hakimi sehinggalah dia menamatkan pengajiannya di universiti. Antara isu menarik yang dimuatkan dalam trilogi ini ialah berkenaan peristiwa kehilangan  motosikal, kerja sambil belajar, cinta tiga segi dan gunting dalam lipatan. Segala kisah yang dimuatkan dalam novel ini diadaptasikan daripada pengalaman penulis dan rakan-rakan sewaktu belajar di universiti. Ia sangat sesuai dibaca oleh para pelajar sekolah, pelajar universiti dan lepasan universiti atau sesiapa sahaja yang mencintai alam kampus.

 

Testimoni

 

“Salam bang. Iwan baru je habiskan novel Budak U. Tahniah. Saya suka jalan ceritanya. Penceritaan yang santai atau sempoi. Selain tu, iwan suka dengan katekter watak utama yang tak perfect. Baru la realistik. Ada sesetengah novel tu, niat nak berdakwah, yes i understand, but bila dia buat watak utama tu alim warak macam malaikat, pembaca jadi bosan. Tapi watak hakimi ni, baik-baik dia pun, dia kadangkala terbuat silap. Macam kita semua juga la kan.” (Iwan Ghazali)

 

Untuk pembelian terus daripada penulis, sila hubungi 019-4702839

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Support Me

Top Clicks

  • None

Jumlah Pengunjung

  • 211,142 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

  • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
    BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
    Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
    ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
    shawn@hayyrie
  • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
    Kami sedia membantu anda!
    shawn@hayyrie
  • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
    Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
    shawn@hayyrie
  • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
    shawn@hayyrie
  • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
    Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
      Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
    shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: