Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Archive for August 2008

Assalamualaikum para tetamu ziarah..

APABILA diuji, kita barangkali akan ditimpa dua situasi; sama ada tambah bersemangat atau hilang semangat..

Hadis Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud;

“Amat menakjubkan sikap seorang mukmin yang sentiasa memandang baik terhadap segala sesuatu di sekelilingnya. Apabila seorang mukmin itu beroleh kebaikan, dia terus memuji dan bersyukur kepada Allah. Jika dia ditimpa keburukan, maka dia pun memuji Allah dan bersabar menghadapinya dan ini pun baik baginya. Seseorang mukmin akan tetap diberi pahala atas setiap amalan yang dilakukannya sehingga diberikan pahala terhadap makanan yang disuapkan ke dalam mulut isterinya.”

(Riwayat Ahmad & Abu Daud)

Adalah lumrah bagi kita sebagai manusia dan hamba Allah menghadapi ujian dan dugaan selagi kita hidup di bumi Allah. Namun kita sebagai hamba Allah harus terima dengan hati yang penuh sabar. Saya memgingatkan diri saya yang paling hampir dengan saya sendiri.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud;

“Demi sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang yang sabar, iaitu orang yang apabila mereka ditimpa sesuatu kesusahan, mereka berkata, “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jugalah kami kembali.” Mereka ini adalah orang yang dilimpahi dengan pelbagai kebaikan daripada Tuhan serta rahmat-Nya dan mereka itulah orang yang mendapat pertunjuk hidayah-Nya.

(Surah Al-Baqarah: 155-157)

MOGA2 KITA TABAH DALAM MENGHADAPI UJIAN DARI ALLAH – AMIN

RASA BERTUHAN

Kalau manusia mengenali Tuhannya
Hancur luluh hatinya lembutlah jiwanya
Tak sempat mengingati perkara yang lain
Hati dan jiwanya semata-mata terpaku
Dengan Tuhannya

Jika manusia mengenali kehebatan
Keagungan Tuhannya kecutlah perutnya
Kalau manusia sentiasa sedar pendengaran
Penglihatan dan pengetahuannya

Tuhan tidak pernah lekang dari manusia
Nescaya manusia itu tawaduk merendah diri
Di bumi Tuhannya…

Jika manusia rasa bertuhan hidup di hatinya
Matilah angan-angan
Takut pun datang menerpa dihatinya
Manusia akan sibuk dengan dirinya
Tak sempat memikirkan diri orang lain
Takut dan bimbang tak sempat mengumpat

Aduh kalau Tuhan sentiasa di hati
Perasaan berTuhan mencengkam di hati
Mengenang pula nikmat
Nikmat Tuhan yang banyak
Bertambah perasaan cinta dan takut
Cinta kerana nikmat dan kasih sayangnya
Takut kalau nikmat ditarik semula
Kalau terbuat dosa akan diazabNya

Begitulah kalau seseorang hamba mengenali Tuhannya
Hatinya sangat sibuk dengan Tuhannya
Dunia dan nikmatnya tidak mempengaruhinya
Sekalipun dunia di tangannya

TIDUR MENGIKUT SUNNAH RASULULLAH SAW

 

Tidur mengiring ke kanan

 

Rasulullah s.a.w. mengajar ummatnya supaya tidur di atas lambung kanan. Hadis dari Abu Hurairah r.a. menyebutkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Apabila seseorang kamu ingin tidur, maka masuklah ke dalam selimutnya, kerana sesungguhnya dia tidak tahu apa yang ditingalkan di atasnya. Kemudian berbaringlah di atas lambung kanannya. Kemudian bacalah:

 

Dengan namaMu wahai Tuhanku, aku meletakkan lambungku dan dengan Mu aku mengangkatnya. Jika Engkau menahan nyawaku, maka kasihanilah ia. Dan jika Engkau melepaskannya, maka jagalah ia dengan apa yang Engkau jaga akan hamba-hambaMu yang soleh.

 

Daripada al Bara’ bin A’zib r.a. Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “ Apabila kamu datang ke  tempat tidurmu, ambillah wudhuk seperti wudhuk solatmu dan tidurlah di atas lambung kananmu.”

 

Hafsah binti Umar meriwayatkan: “Nabi s.a.w. apabila baginda ingin tidur, baginda menjadikan tangan kanannya di bawah pipi kanannya.”

(riwayat At-Tabrani)

 

Berkenaan hikmah tidur di atas lambung kanan, Imam Ibnu al-Qayyim, anak murid kepada Imam Ibn Taimiyah menerangkan apakah rahsia nabi s.a.w. berbaring di atas lambung kanannya. Menurut beliau, hati manusia terletak di sebelah kiri, maka apabila dia tidur di atas lambung kirinya, nescaya tidurnya akan menjadi terlalu nyenyak. Ini kerana ia akan berada dalam keadaan tersangat rehat maka tidurnya akan menjadi berat dan nyenyak. Akan tetapi, jika dia tidur di atas lambung kanan, hatinya tidak akan tertindih, justeru dia tidak akan tenggelam dan nyenyak dalam tidurnya.

 

Tidur dalam keadaan suci

 

Antara sunnah Rasulullah s.a.w. ialah tidur dalam keadaan bersuci iaitu berwudhuk. Dalam hadis al-Bara’ bin A’zib, Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Apabila kamu ingin masuk tidur maka ambillah wudhuk dengan cara wudhuk untuk solat. Sehubungan itu, Muaz bin Jabal meriwayatkan satu hadis, Nabi s.a.w. bersabda,

 

Maksudnya: “Setiap Muslim yang tidur dengan membaca zikir dan dalam keadaan suci (berwudhuk), lalu dia terjaga pada  waktu malam, lantas berdoa kepada Allah memohon kebaikan urusan dunia dan akhirat, pasti Allah akan mengurniakan  kepadanya.” (Riwayat Ahmad dan abu Daud)

 

Turut dinyatakan dalam hadis dari Ibnu Abbas r.a. Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sucikanlah jasad-jasad kamu ini, nescaya Allah akan menyucikan kamu. Ini kerana sesungguhnya tidaklah seseorang hamba itu tidur pada waktu malam dalam keadaan suci kecuali akan bermalam bersamanya di hujung rambut-rambutnya satu malaikat. Tidaklah dia bergerak-gerak pada satu ketika malam tersebut kecuali malaikat itu berkata (berdoa) “Ya Allah ya Tuhanku, ampunilah dosa hamba Mu ini, kerana sesungguhnya dia telah tidur dalam keadaan suci. “ (Riwayat at-Tabrani)

 

Tidur awal

 

Antara wasiat dan nasihat Nabi s.a.w. tidur awal selepas waktu Isyak, ia merupakan satu amalan terpuji dan adat menjaga kesihatan yang baik. Kelebihannya dinyatakan dalam hadis Abi Barzah al-Aslami bahawa Nabi s.a.w. menggalakkan supaya dilewatkan Isyak. Tambahan pula Nabi s.a.w. juga membenci tidur sebelumnya dan berbual-bual selepasnya. (riwayat al-Bukhari)

 

Al-Hafiz Ibn Hajar menukilkan daripada al-Qadhi I’yadh ketika menjelaskan maksud kata-kata Abi Barzah “Dan baginda juga membenci tidur sebelumnya”: “ini kerana ia membawa kepada melewatkan Isyak sehingga keluar waktunya atau keluar daripada waktu mukhtar (pilihan/sunat). Manakala berbual-bual kosong selepasnya boleh membawa kepada tidur sebelum waktu Subuh atau tidur daripada solat Subuh pada waktunya yang mukhtar atau tertidur daripada bangun qiamullail (tidak terjaga untuk qiamullail).”

 

Ibn Rafi’ berkata: “Saidina Umar r.a. bin al-Khattab megibas orang dengan cemetinya selepas Isyak sambil berkata “Bangkitlah! Semoga Allah memberi rezki kepada kamu solat”

 

Selain itu antara perkara yang berkaitan dengan tidur ini ialah seseorang hendaklah memilih tempat tidur yang sesuai. Maksudnya tidak melampau dalam mencari tempat tidur seperti tilam yang lembut, empuk dan penuh kenikmatan. Tempat tidur yang sedemikian akan menyebabkan banyak tidur dan lalai serta menarik kepada sifat malas dan susah untuk bangun malam. Ini sabit dalam hadis Aisyah r.a. bahawa bantal Nabi s.a.w. yang digunakan untuk tidur adalah daripada jenis kulit yang disumbat dengan sabut. (riwayat Abu Daud dan Ahmad)

 

Daripada Ibn Abbas r.a. bahawasanya Umar bin al-Khattab r.a. masuk berjumpa Rasulullah s.a.w. sedangkan baginda sedang berbaring di atas tikar sehingga meninggalkan kesan tikar di lambungnya. Lalu Umar berkata: “Wahai Nabi Allah! Alangkah eloknya jika engkau mengambil tilam yang lebih elok daripada ini?” Maka Nabi s.a.w. pun bersabda:

 

Maksudnya: ”Tiadalah bagiku dan bagi dunia, tiadalah perumpamaan antara aku dan dunia ini kecuali seperti seorag penunggang yang berjalan pada hari panas terik kemudian berteduh di bawah sebatang pokok seketika pada waktu siang, kmudian dia akan pergi berlalu dan meninggalkannya.”(riwayat Ahmad dan al-Hakim)

 

Beramal dengan zikir-zikir yang disyariatkan sebelum tidur

 

Zikir-zikir merupakan benteng dan pendinding kepada setiap Muslim dengan izin Allah daripada segala gangguan jin dan syaitan. Ia turut membantu untuk qiamullail pada malam tersebut. Banyak zikir-zikir yang boleh dibaca dan dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w. Antaranya hadis riwayat Abu Hurairah r.a. yang telah diterangkan sebelum ini.

 

Begitu juga Aisyah r.a. meriwayatkan Nabi s.aw. ketika baginda hendak masuk tidur pada setiap malam, baginda mengumpulkan kedua tapak tangannya kemudian menghembus ke arahnya sambil membaca surah al-ikhlas , al-Falaq dan an-Naas. Kemudian baginda menyapu dengan kedua tapak tangannya ke semua bahagian badannya yang ia mampu. Bermula dari bahagian kepala, wajah dan seluruh jasadnya. Baginda melakukannya sebanyak tiga kali.Dalam hadis yang lain Nabi s.a.w. bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang membaca dua ayat terakhir daripada surah al-Baqarah pada setiap malam, nescaya ia akan dilindungi.

 

 

 


Top Clicks

  • None

Jumlah Pengunjung

  • 215,248 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

  • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
    BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
    Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
    ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
    shawn@hayyrie
  • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
    Kami sedia membantu anda!
    shawn@hayyrie
  • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
    Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
    shawn@hayyrie
  • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
    shawn@hayyrie
  • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
    Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
      Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
    shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.