Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Archive for the ‘Bicara Hati’ Category

Image

 

BERMINAT UNTUK DAPATKAN BUKU INI TERUS DARIPADA PENERBIT, SILA HUBUNGI 019-4702839

Advertisements

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung blog. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin Nya dapat lagi saya menulis di ruangan ini.

Saya merupakan salah seorang reseller Hijab Floral Elle Zada yang beroperasi di sekitar Alor Setar. Di sini saya ingin memperkenalkan koleksi tudung Elle Zada yang eksklusif dan labuh menutup aurat. Hijab yang direka khas oleh owner butik Elle Zada, En Shahzada Khan dan Puan Elliyin Rasif. Alhamdulillah dengan usaha mereka untuk berdakwah melalui fesyen muslimah sedikit sebanyak telah membuka pintu hati muslimah yang bertudung saiz S atau M untuk mencuba pula tudung labuh yang lebih sempurna. Mudah-mudahan usaha yang sedikit ini diberkati Allah SWT…insya Allah.

Ciri-ciri istimewa pada Hijab Elle Zada yang anda patut tahu adalah:

  • Labuh menutup pinggul dan bahu
  • Tidak jarang dan tidak panas
  • Diperbuat daripada kain chiffon dan lycra yang bermutu tinggi
  • Mempunyai awning keras yang kemas dan terletak
  • Boleh digayakan sebanyak 5 jenis gaya.
  • Tutorial cara pemakaian disediakan di sini
  • Tidak mudah berkedut
  • Mempunyai 15 warna-warna pilihan yang menarik

Silalah cuci mata tengok piccas ni ye. Jika berminat boleh buat tempahan melalui email: hejira_23@yahoo.com, nyatakan kod tudung serta jumlah dan tunggu reply dari saya untuk langkah seterusnya. Enjoy!

Image

CODE: AM-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

 

Image

CODE: PD-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: WB-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

Image

CODE: CF-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: BL-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: AY-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: CR-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: BO-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: BW-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: BT-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: LH-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: SS-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: CB-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: IL-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

Image

CODE: RC-H01
PRICE: RM99
STATUS: AVAILABLE

 

 

 

Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang memberi nikmat iman dan Islam…serta nikmat kehidupan dan kesihatan yang tidak ternilai harganya…syukur syukur Alhamdulillah.

Sempena penghujung tahun 2012, saya mengambil kesempatan ini mengucapkan ribuan terima kasih kepada pengunjung blog ini yang sentiasa mengikuti perkembangan blog ini yang sudah lama tidak dikemaskini…huhu.

Tadi terbaca email dari wordpress tentang report blog saya untuk tahun ini. Tak sangka sebanyak 54,000 views pada tahun 2012 sahaja walaupun saya hanya menulis 1 post…(masuk post ni jadi la 2)…huhu. Alhamdulillah masih ramai yang mengikuti blog ini dalam diam..mudah-mudahan apa yang saya pernah tulis ada kebaikan untuk semua.

Akhir kata…selamat datang tahun 2013..semoga kita semua meletakkan azam yang baik2 untuk menjadikan diri kita lebih baik pada tahun akan datang…in syaa Allah..

Jumpa lagi semua… =)

Jsu Abqori: Minuman Gabungan 8 Makanan Sunnah

 Image

 Assalamualaikum teman-teman yang diingati. Sekian lama tidak menambah posting, sekarang baru tergerak hati untuk mencoretkan sesuatu…huhuhu.

Entri ini sayan ingin perkenalkan sejenis minuman tambahan untuk mengembalikan tenaga dan perangsang minda khas untuk semua lapisan umur. Amat sesuai untuk kanak-kanak atau pelajar sekolah yang mengalami masalah lemah daya ingatan. Insyaallah boleh cuba produk ini.

Ramuan bahan-bahan yang terpilih seperti madu, kurma, kismis, za’faran, habatus sauda’, buah delima, bauh tin dan air zam-zam amat kaya dengan vitamin-vitamin yang diperlukan oleh tubuh.

Beberapa kelebihan dan khasiat jus ini adalah seperti;

-mengatasi masalah sistem perkumuhan
-merawat batuk yang berpanjangan
-merawat sakit dan bengkak badan
-melawas air kencing
-menghasilkan kulit muka yang cerah
-membantu merawat penyakit asma
-mengurangkan masalah keguguran rambut
-mengatasi masalah sukar tidur
-mengurangkan kolestrol dalam badan
-merawat batu karang
-mengurangkan tekanan darah tinggi
-merawat penyakit barah

Banyak lagi khasiat dan kelebihan produk ini. Ia juga mengandungi berkat bacaan al-Quran. Kita berikhtiar, Allah jua yang menyembuhkan segala penyakit dengan kedendakNya..

 Testimoni dari ibu saya yang mengamalkan produk ini. Ibu saya berumur 64 tahun. Sering mengalami sakit urat, angin dalam badan, mudah lupa dan mudah letih. Alhamdulillah, setelah mencuba produk ini, ibu saya boleh makan makanan yang berangin seperti nangka dan keladi. Beliau juga mudah menghafal doa-doa dan surah-surah pilihan. Tidak lagi berasa lenguh-lenguh badan. Alhamdulillah..akhirnya ibu saya berjumpa produk yang sesuai dengannya.

Berminat untuk dapatkan produk ini, Boleh hubungi agen:
0199902839 (solehah)

 Harga; Rm26.00 / 250 ml (tidak termasuk pos)

oleh: Mohd Khairi Bin Tajudin

Sedar atau tidak, sudah lebih satu dekad aku meninggalkan alam persekolahan. Sekolah yang telah mengajarku membaca, menulis, mengira dan mentaakul. Sejak dari zaman pra- sekolah hingga ke sekolah menengah, guru-guru telah mendidikku menjadi insan yang kamil. Hampir separuh daripada usia remajaku dihabiskan di dalam kelas. Sudah habis berbatang-batang pen serta pensel dan juga berbuah-buah buku aku gunakan untuk menulis. Sudah banyak buah buku teks yang telah aku khatam.

Sekarang aku kembali ke alam persekolahan semula. Bukan untuk menjadi pelajar tetapi sebagai pengajar. Bermula pagi hingga ke tengah hari aku mendidik manusia kecil supaya menjadi manusia yang berhati besar. Sebelah petang aku mendidik anak-anak ayam dan itik supaya pandai mencari makan untuk cepat membesar. Begitulah rutin manusia mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan. Teringat kata-kata seorang pelakon dalam filem tahun enam puluhan, “selagi belum tutup mata, kerja,kerja,kerja!”.

Dahulu, apabila guru masuk ke kelas, pastinya aku dan rakan-rakan akan mengucapkan “selamat pagi, cikgu!” atau “good morning, teacher!”. Sekarang, apabila aku melangkah masuk ke kelas, murid-murid akan mengucapkan “assalamualaikum, ustaz!”. Walaupun aku bukan ustaz, tetapi gelaran ustaz itu ditujukan untuk semua guru lelaki yang mengajar di sekolah agama rakyat.

Rutin separuh hari dikelilingi murid-murid membuatkan kenangan zaman persekolahan aku kembali segar. Guru tidak segan-segan untuk menghadiahkan aku sebatang rotan seandainya tidak menyiapkan kerja rumah dan aku tidak pula berdendam dengan mereka. Zaman sekarang, jika amalan itu dipraktikkan, mungkin mengakibatkan tayar kereta guru itu dibocorkan atau guru itu diheret ke mahkamah. Budak-budak jika dimanja-manja itulah padahnya!.

Suatu hari, tatkala aku melayari sebuah laman sosial popular atas talian, aku terbaca coretan seorang rakanku berkenaan kenangan di alam sekolah rendah. Bersama-sama coretan itu, dia memuat naik sekeping gambar rakan-rakan sekelas sewaktu darjah empat yang diambil bersama guru kelas. Tergelak aku tatkala merenung wajah-wajah mereka seorang demi seorang. Lagi-lagi aku tergelak apabila melihat wajahku sendiri!.

“Wajah kecil yang dahulunya nakal, sekarang membesar menjadi manusia berguna kepada masyarakat. Terima kasih cikgu! Jasa kalian tidak terbalas,” itulah antara bait-bait coretan rakanku di ruangan tersebut.

Memori yang sudah bertahun-tahun lamanya tersimpan di dalam cakera keras otakku mula aku rungkai satu per satu. Memori seawal zaman sekolah tadika mula bertandang perlahan-lahan. Masih terbayang sebuah bangunan dua tingkat, di atasnya surau, di bawahnya tadika walaupun sekarang ini strukturnya telah diubah.

Setiap pagi emak akan menghantar aku ke sekolah itu yang terletak seratus meter dari rumah datukku. Lama-kelamaan, emak membenarkan aku untuk pergi seorang diri dengan berjalan sahaja kerana aku belum mempunyai basikal. Oleh sebab murid-murid sampai lebih awal daripada guru, aku dan beberapa orang rakan mula memikirkan sesuatu.

“Man, macam mana kita nak masuk ni? Cikgu Azizah belum sampai lagi.” tanya aku kepada Abdul Rahman.

“Aku ada satu idea!,” kata Abdul Rahman.

“Idea apa?” tanyaku pula.

Abdul Rahman belum menjawab soalanku. Dia bergerak menghala ke sebuah tingkap yang tidak ada cermin, yang tinggal hanya besi. Melalui celahan besi itu, dia berjaya meloloskan diri lantas membuka pintu dari sebelah dalam.

“Hore! Boleh masuk!” jerit kami.

Setelah Cikgu Azizah sampai, dia tidak memarahi kami. Mungkin dia sudah faham perangai kanak-kanak seperti kami.

“Okay murid-murid, hari ini cikgu akan ajar kamu mengenal huruf. Ikut cikgu ya!” kata Cikgu Azizah.

“Ae (A) … bi (B) … si (C)…” kami menyebut beramai-ramai ketika Cikgu Azizah menunjukkan huruf-huruf itu.

Selepas satu huruf berganti huruf yang lain. Selepas satu nombor berganti nombor yang lain. Guru juga mengajar untuk mengenali sekecil-kecil benda sehinggalah sebesar-besar makhluk ciptaan Allah.

Terima kasih cikgu!

 

Assalamualaikum teman-teman yang dikasihi. Alhamdulillah bersyukur kita kerana masih berkesempatan bertemu bulan Ramadhan yang penuh berkah…bulan keampunan, dan bulan rahmat.

Allah telah mewajibkan kita semua berpuasa sebagaimana Ia telah mewajibkan kepada orang2 sebelum kita dari kalangan Ahlul Kitab, seperti dalam firmanNya: “Hai orang2 yang beriman, diwajibkan atas kamu sekalian berpuasa sebagaimana diwajibkan atas oarng2 sebelum kamu, agar kamu bertakwa.” [Al Baqarah: 183]

Antara perkara yang perlu diamalkan semasa berpuasa adalah bersahur. Dari ‘Abdullah bin Harits, dari seorang shahabat Nabi SAW dia bercerita: “Aku pernah masuk menemui Nabi SAW, sedang beliau tengah sahur seraya berucap: ‘Sesungguhnya sahur itu berkah yang diberikan oleh Allah kepada kalian, janganlah kalian meninggalkannya.’ ”

Dan sebaik-baik makanan ketika sahur adalah kurma. Mudah-mudahan kita dapat amalkan sunnah bersahur dan juga dapat mengambil ibadah sunat yg lain seperti qiamullail dan solat terawikh. Dan jangan lupa untuk menjaga lidah dari bercakap yang sia-sia apatah lagi mengumpat yang menambah dosa. Semoga kita dapat mendidik hati daripada segala sifat mazmumah dan mengamalkan sifat mahmudah serta berusaha menjadi hamba yang bersyukur.

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa di bulan Ramadhan al-Mubarak kepada seluruh muslimin dan muslimat di mana jua anda berada. Sama-sama kita berusaha untuk melaksanakan ibadah puasa dengan penuh ikhlas demi mengharapkan keredhaan Allah SWT.

Berhati-hatilah menjaga hati…kerana di situlah pandangan Ilahi.

Kepada sesiapa yang selalu mendengar ruangan motivasi pagi di IKIM, mungkin ada yang pernah dengar berkenaan tajuk ini. Saya begitu tertarik untuk berkongsi mutiara ilmu yang diperolehi dengan para pembaca sekalian. Saya tak dapat nak tulis semula seperti apa yg telah disampaikan oleh penyampai slot tersebut, cuma saya ingin memberi sedikit pandangan untuk dikongsi bersama.

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud ” Di dalam tubuh manusia ada seketul daging, jika baik daging itu, maka baiklah seluruh anggota badannya, tetapi jika buruk dan kotor daging itu, maka buruklah seluruh anggota badannya.Daging yang dimaksudkan itu ialah hati” (Rw: Bukhari & Muslim)

Sebagaimana jasad perlukan makanan untuk mendapat tenaga, begitu jugalah dengan hati. Hati juga perlu mendapat santapan rohani agar ia sentiasa mengingati Allah, bermotivasi, tenang dan bersih dari bintik2 hitam dan noda. Kita juga perlu menggilap hati agar ia menjadi cekal, tabah, berani dan redha.

Apabila ia tidak diberikan santapan dan tidak diubati, ia bukan saja akan sakit dan buta, malah akan mati akhirnya. Santapan rohani yang dimaksudkan itu ialah zikrullah dan muhasabah diri.Oleh itu, jaga dan peliharalah hati dengan sebaik-baiknya supaya tidak menjadi kotor, hitam, keras, sakit, buta dan mati. Gilap dan bersihkannya dengan cara banyak mengingati Allah (berzikir).

Firman Allah bermaksud: “Iaitu orang yang beriman dan tenteram hati mereka dengan mengingati Allah. Ketahuilah! Dengan mengingati Allah itu tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al-Ra’d ayat 28)Firman-Nya lagi bermaksud: “Hari yang padanya harta benda dan anak-anak tidak dapat memberikan sebarang pertolongan, kecuali harta benda dan anak-anak orang yang datang menghadap Allah dengan hati yang selamat sejahtera daripada syirik dan munafik.”
(Q.S. al-Syura ayat 88-89)

Sebagai manusia biasa, kita inginkan kehidupan yg sempurna dan bahagia. Tetapi hakikatnya tidak semua yg kita impikan akan kita perolehi. Apabila Allah tidak mengizinkan apa yg kita kehendaki itu berlaku, kita mestilah bersabar dan redha dengan ketentuan Allah. Dan kita mesti ingat bahawa setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah yg tersembunyi. Nasihat utk diri saya juga yg sering alpa dan lalai. Yang sering merasa resah dan hati tidak tenang. Mudah-mudahan Allah memberi kekuatan kepada kita utk mendidik hati menjadi baik… InsyaAllah.


Jumlah Pengunjung

  • 219,025 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

  • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
    BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
    Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
    ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
    shawn@hayyrie
  • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
    Kami sedia membantu anda!
    shawn@hayyrie
  • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
    Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
    shawn@hayyrie
  • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
    shawn@hayyrie
  • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
    Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
      Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
    shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.