Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Archive for April 2009

Dalam sebuah kitab Imam al-Ghazali menceritakan pada suatu ketika tatkala Nabi Daud a.s. sedang duduk dalam suraunya sambil membaca kitab az-Zabur, dengan tiba-tiba dia terpandang seekor ulat merah pada debu.

Lalu Nabi Daud a.s. berkata kepada dirinya, “Apa yang dikehendaki Allah dengan ulat ini?”

Sebaik sahaja Nabi Daud selesaiberkata begitu, maka Allah pun mengizinkan ulat merah itu berkata-kata. Lalu ulat merah itu pun mula berkata-kata kepada Nabi Daud a.s. “Wahai Nabi Allah! Allah swt telah mengilhamkan kepadaku untuk membaca ‘Subhanallahu walhamdulillah walaa ilaahaillallahu wallahu akbar’ setiap hari sebanyak 1000 kali dan pada malamnya Allah mengilhamkan kepadaku supaya membaca ‘Allahumma solli alaa Muhammadin nabiyyil ummiyyi wa alaa alihi wasohbihi wasallim’ setiap malam sebanyak 1000 kali.

caterpillar_050529-20050530-154143

Setelah ulat merah itu berkata demikian, maka dia pun bertanya kepada Nabi Daud a.s. “Apakah yang dapat kamu katakan kepadaku agar aku dapat faedah darimu?”


Akhirnya Nabi Daud a.s menyedari akan kesilapannya kerana memandang remeh akan ulat tersebut, dan dia sangat takut kepada Allah swt, maka Nabi Daud a.s. pun bertaubat dan menyerah diri kepada Allah swt.

Begitulah sikap para Nabi a.s. apabila mereka menyedari kesilapan yang telah dilakukan maka dengan segera mereka akan bertaubat dan menyerah diri kepada Allah swt. Kisah-kisah yang berlaku pada zaman para nabi bukanlah untuk kita ingat sebagai bahan sejarah, tetapi hendaklah kita jadikan sebagai teladan supaya kita tidak memandang rendah kepada apa sahaja makhluk Allah yang berada di Bumi yang sama-sama kita tumpangi ini.

Iblis yang dilaknat Allah SWT akan melakukan pelbagai cara untuk menggoda ummat Muhammad SAW ke arah kelalaian dan pelbagai perkara maksiat lain.

Makhluk laknat terbabit pernah bertamu kepada Rasulullah SAW selepas di arah berbuat demikian oleh Allah swt bagi menjawab setiap persoalan ditanyakan baginda.

Berikut adalah pertanyaan dan jawapan diberikan iblis:

Rasulullah saw lalu bersabda, “Segala puji bagi Allah yang membahagiakan ummatku dan menyengsarakanmu.”

devil

Iblis segera menyampuk, “Tidak, tidak. Tidak akan ada kebahagiaan selama aku hidup sehingga hari akhir. Bagaimana kau boleh berbahagia dengan umatmu sementara aku boleh masuk ke dalam aliran darah mereka dan mereka tidak boleh melihatku.”

“Demi yang menciptakan diriku dan memberiku kesempatan sehingga hari akhir, aku akan menyesatkan mereka semua. Baik yang bodoh atau yang pintar, yang boleh membaca dan tidak boleh membaca, yang durjana dan yang soleh kecuali hamba Allah yang ikhlas.”

Rasulullah terus bertanya Iblis, siapa yang ikhlas menurut makhluk laknat itu, lalu di jawab: “Tidakkah kau tahu, wahai Muhammad, bahawa barang siapa yang menyukai emas dan perak, ia bukan orang yang ikhlas.”

“Jika kau lihat seseorang yang tidak menyukai dinar dan dirham, tidak suka pujian dan sanjungan, aku boleh pastikan bahawa ia orang yang ikhals, maka aku akan meninggalkannya.”

“Selama seorang hamba itu masih menyukai harta dan sanjungan dan hatinya selalu terikat dengan kesenangan dunia, ia sangat patuh padaku.”

“Tahukah kamu Muhammad, aku mempunyai 70,000 anak dan setiap anak memiliki 70,000 syaitan. Sebahagian ada yang aku tugaskan untuk mengganggu ulamak. Sebahagian untuk mengganggu orang tua, sebahagian untuk mengganggu wanita, sebahagian anakku juga aku tugaskan kepada para Zahid (orang yang zuhud).”

“Aku punya anak yang suka kencing di telinga manusia sehingga ia tidur sewaktu solat berjemaah. Tanpanya, manusia tidak akan mengantuk pada waktu solat berjemaah.”

“Aku punya anak yang suka menaburkan sesuatu di mata orang yang mendengarkan ceramah ulamak hingga mereka tertidur dan pahalanya terhapus.”

“Aku punya anak yang senang ada di lidah manusia. Jika seseorang melakukan kebajikan lalu ia hebohkan kepada manusia, maka 99 peratus pahalanya akan terhapus.”

“Pada setiap seorang wanita yang berjalan, anakku dan syaitan duduk di pinggul dan pahanya lalu menghiasinya supaya setiap orang memandangnya.”

Syaitan juga berkata, “Keluarkan tanganmu,” lalu ia mengeluarkan tangannya lalu syaitan menghiasi kukunya.

“Mereka (anak-anakku) selalu menyusuri dan berubah dari satu keadaan ke keadaan lain serta daripada satu pintu ke satu pintu yang lain untuk menggoda manusia sehingga mereka terhempas daripada keikhlasan mereka. Akhirnya mereka menyembah Allah tanpa ikhlas, namun mereka tidak merasakannya.”

“Tahukah kamu Muhammad bahawa ada rahib yang beribadat kepada Allah selama 70 tahun. Setiap orang sakit yang didoakan olehnya, sembuh seketika. Aku terus menggodanya sehingga dia berzina, membunuh dan kufur,” terang Iblis kepada Rasulullah SAW.

Sesunggunya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka anggaplah ia musuhmu, kerana sesungguhnya syaitan-syaitan itu hanya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala. (Surah al Faathir: 6)

Tags:

                                                                     men-set2men-set1

One Drop Perfumes

By Egyptian Potion

Apa lagi yang anda cari daripada minyak wangi lain?

  • Hanya Setitik, wangi sepanjang hari
  • Pati minyak wangi tanpa campuran alkohol dan air
  • Sesuai digunakan semasa solat
  • Diinspirasikan daripada jenama antarabangsa
  • 8 jenis wangian berbeza dan setiap kotak
  • Penggunaan botol “Miniature Roll On’ yang mudah dibawa
  • Bauan yang dikenali ramai tanpa berbelanja ratusan ringgit
  • Sekotak hanya RM40 – 45

celebrity-set1

celebrity-set2

 

 Metro, Ahad 29 Mac 2009

 

 Hanya setitis, wangi sepanjang hari

Agak sukar diterima akal apabila hanya satu produk berjaya mencetuskan fenomena baru kepada masyarakat terutama sekali bagi mereka yang meminati minyak wangi. Kenyataan ini bukanlah gimik atau strategi pemasaran untuk memikat pelangan tetapi inilah kenyataan yang diakui oleh puluhan ribu pengguna One Drop Perfumes di seluruh Negara.

 

Buat pertama kalinya para pengguna dapat menikmati haruman yang berkekalan kerana One Drop Perfumes didatangkan tanpa alcohol dan air. Walaupun digunakan hanya setitik, ia dapat menghasilkan haruman yang semerbak kerana minyak wangi ini kekal pada kulit si pemakai. Selain itu, wangian One Drop Perfumes yang diinspirasikan dari jenama antarabangsa ini sesuai digunakan semasa solat.

 

Walaupun didatangkan dalam bentuk pati dan mempunyai pelbagai wangian yang menarik dan berbeza dalam setiap kotak, One Drop Sdn. Bhd pengeluar minyak wangi tanpa alkohol ini menawarkan nilai yang menarik serta tidak membebankan kerana setiap kotak One Drop Perfumes dijual pada harga Rm40 dan Rm45 sahaja sekotak. One Drop Sdn Bhd sentiasa memastikan bahawa nilai sesuatu barangan terletak pada kepuasan pengguna dan tidak seharusnya dijual pada harga yang mahal.

 

One Drop Perfumes kini semakin hangat diperkatakan oleh pengguna yang pernah memiliki minyak wangi ini. Malah bagi sesetengah pengguna yang belum pernah mengethaui tentang One Perfumes akan mudah tertarik dengan kualiti serta nilainya apabila diperkenalkan kepada mereka.

 

Terkejut tengok RM128,000 dalam akaun bank

 

Bayangkan anda bekerja keras tanpa mengira masa dan penat dan akhirnya tanpa disedari sejumlah wang yang besar menanti anda. Ini bukanlah cerita rekaan tetapi bagi pengedar One Drop Perfumes, Isya Sulaiman, 29, hakikat ini memang mengejutkan kerana empat bulan sebelum ini beliau menganggur dan menghadapi masalah kewangan. “Saya bermula dengan produk ini pun secara sambilan ketika mencari pekerjaan yang sesuai ketika menganggur baru-baru ini.”

 

Menurut Isya lagi, “Pada mulanya keluarga saya seakan-akan tidak percaya mengenangkan saya adalah graduan universiti cuma menjual minyak wangi tetapi alhamdulillah kini barulah mereka percaya bahawa usaha saya selama empat bulan tidak sia-sia.”

 

“Dengan hasil jualan sebanyak RM128, 000.00 dalam masa dua bulan, saya terus berusaha untuk mencapai sasaran yang telah saya tetapkan dan sehingga bulan Februari, hasil jualan saya telah mencapai RM 320,000. Saya betul-betul berterima kasih kepada One Drop Perfumes yang telah menaikkan semangat saya dan membebaskan beban kewangan saya selama ini,” kata beliau dengan ceria.

 

Pelajar pun boleh tambah pendapatan lumayan

 

Siapa sangka seorang pelajar juga mampu mendapat pendapatan lumayan walaupun hanya menjual secara sampingan. Bagi Noorasikin Abd Rahman, 21, tidak pernah terlintas di fikirannya untuk mencari pendapatan tambahan. Tetapi setelah mengenali One Drop Perfumes, beliau memberanikan diri untuk mencuba nasib.

 

“Alhamdulillah saya tak sangka sambutannya sangat menggalakkan, ini kerana kualiti One Drop Perfumes yang berbeza dari wangian lain. Walaupun masih menuntut di IPTA, pendapatan saya melebihi RM 7000 sebulan. Malah mengatasi gaji para pensyarah. Saya bersyukur kerana di pertemukan dengan One Drop Perfumes, “ katanya gembira.

 

Berhenti kerja kerana One Drop Perfumes.

 

Berbeza pula ceritanya dengan Norayu Mat Garip yang memilih untuk berhenti kerja sebagai jurutera projek hanya untuk menjual One Drop Perfumes.

 

“Saya memang meminati bidang perniagaan walaupun bekerja dalam jurusan kejuruteraan. Setelah mengkaji tentang One Drop Perfumes saya mengambil langkah nekad untuk berhenti kerja dan menjual One Drop Perfumes sepenuh masa. Semenjak itu saya tidak pernah pandang ke belakang. Hasil usaha dan rezeki yang diberikan, kini hasil jualan saya telahpun melebihi RM 150, 000.00.”

Kini saya memiliki sebuah salun sendiri dengan hasl jualan One Drop Perfumes,” tambah Norayu lagi.

 

 

Bertahan selama 12 jam.

 

Masalah bau badan seringkali menjadi isu yang sensitif kepada semua orang. Oleh itu, penyelesaian yang paling mudah ialah dengan menggunakan minyak wangi. Ada kalanya wangian yang dipakai tidak tahan lama dan sering mengembalikan bau badan. Akan tetapi senario itu berbeza kini bagi Asmaliza Muner, 26, Pegawai Pemsaran di salah sebuah syarikat kewangan yang gembira diperkenalkan dengan One Drop Perfumes. “Dulu saya perlu sentiasa memakai wangian untuk kekal wangi dalam seharian bekerja, maklumlah kerja saya memerlukan saya sentiasa keluar dan berjumpa dengan ramai orang dan penampilan amatlah penting. Oleh kerana sentiasa merungut tentang keadaan saya, rakan saya memberikan saya sebotol One Drop Perfumes untuk saya cuba. Bayangkan saya pakai jam 9 pagi tetapi sehingga jam 9 malam wangian yang saya pakai masih melekat pada saya. Malah botolnya yang kecil mudah dibawa ke mana-mana.”

 

 

Bayar sikit dapat lebih

 

Mengapa perlu bayar lebih kalau bayar sedikit untuk tujuan yang sama? Itulah yang diperkatakan oleh segelintir pengguna setelah mengetahui kelebihan One Drop Perfumes. “Sebelum menggunakan One Drop Perfumes, saya telah berbelanja ratusan ringgit untuk keperluan minyak wangi. Mula-mula ternampak One Drop Perfumes, saya kurang yakin dengan kualitinya tetapi setelah mencuba minyak wangi tersebut, saya sangat puas hati. Ini kerana saya tidak perlu menghabiskan banyak wang untuk membeli minyak wangi tetapi saya mendapat wangian yang berkualiti dari One Drop Perfumes,” cerita Liana Rosli, 25 yang bekerja sebagai Pegawai Perhubungan Awam.

 

Bagi peniaga pakaian, Lydiana Md Amir, 35 pula, berkata “Semasa mula-mula saya melihat iklan One Drop Perfumes, saya bayangkan harganya yang mahal. Tetapi setelah melihat sendiri pek One Drop Perfumes dan mencubanya,. Saya rasa berbaloi untuk memiliki pati minyak wangi ini kerana hanya Rm40 saya mendapat lapan bauan yang berbeza. Kini saya dapat memilih pelbagai wangian mengikut mood saya setiap hari.”

women-set3

women-set1women-set2

women-set4

Tags:

Assalamualaikum warahmatullah buat tetamu ziarah sekalian. Saya ingin berkongsi beberapa masalah fiqah dalam kehidupan seharian kita. Soalan-soalan yang mungkin kita anggap remeh tetapi tidak terlintas di fikiran untuk kita bertanya kepada ustaz. Di sini saya memilih beberapa soalan yang diajukan oleh pembaca majalah Solusi dan ustaz yang menjawab persoalan tersebut adalah  seorang penceramah bebas dalam bidang Fiqah serta tenaga pengajar di Madrasah al-Yamani Kg Baru. Mudah-mudahan kita dapat berkongsi ilmu serta boleh kita sampaikan kepada sahabat-sahabat yang lain, insyaAllah.

Soalan:

Adakah muntah manusia najis? Ada ustaz yang mengatakan muntah tidak najis berdasarkan kepada hadis riwayat daripada Abi Darda r.a. “Sesungguhnya Nabi s.a.w. muntah lalu berbuka dan berwuduk.” (Riwayat Abu Daud dan Tirmizi)

Menurut mereka hadis ini membawa dalil menjadi sunah berwuduk selepas muntah dan tidak menjadi dalil bahawa ianya najis.

Jawapan:

Berkenaan soal muntah, kita kena lihat dari mana datangnya. Jika seseorang yang sedang makan tiba-tiba lalu lori sampah yang busuk menyebabkan dia muntah, maka muntah itu tidak najis.

Atau pada hari Jumaat sebelum masuk masjid seseorang itu membeli air dan minum. Kemudian ketika khutbah dia tertidur sehingga meleleh keluar air minuman tadi, maka muntah jenis itu juga tidak najis.

Muntah yang dikira najis ialah apa yang keluar dari dalam perut. Contohnya dua atau tiga jam selepas makan, dia berasa pening dan loya kemudian muntah. Keluarlah apa yang telah dimakannya, dan sudah berubah warna dan berbau busuk. Maka muntah itu najis. Begitu juga air liur basi iaitu airnya telah berubah warna dan berbau, ia adalah anjis.

Muntah sedemikian jika kena pada pakaia, maka pakaian itu tidak boleh bawa solat kerana telah terkena najis.

Menurut mazhab Syafie muntah itu adalah najis jika keluar dari dalam perut. Cuma jika muntah bagi mazhab syafie tidka batal wuduk dan untuk membersihkannya kena kumur-kumur, tidak cukup hanya dengan meludah sahaja.

sumber: Ustaz Syed Mohd Fadzil al-Yamani


Jumlah Pengunjung

  • 215,873 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

  • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
    BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
    Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
    ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
    shawn@hayyrie
  • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
    Kami sedia membantu anda!
    shawn@hayyrie
  • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
    Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
    shawn@hayyrie
  • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
    shawn@hayyrie
  • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
    Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
      Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
    shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.