Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Akar Umbi Pembelajaran Bahasa Arab

Posted on: May 23, 2009

3525507630

Ingin belajar bahasa Arab? Tahukah anda terdapat berpuluh ribu kata serapan arab dalam bahasa Melayu? Yang biasa kita guna dan tuturkan setiap hari?

Bahasa Arab adalah salah satu daripada 5 bahasa utama yang digunakan di dunia. Apa yang lebih utama, ia adalah bahasa yang digunakan di dalam peribadatan harian umat Islam.

Ulama sejak dahulu lagi telah mengeluarkan pelbagai jenis buku mengenainya untuk diajar kepada umum. Kita boleh dapati beratus malah beribu jilid buku yang hanya membincangkan ilmu bahasa Arab. Oleh kerana ia bukan bahasa utama kita, maka nikmat menggunakannya serta memahami kitab – kitab yang terdahulu tidak dapat kita kecapi.

Namun begitu bahasa Arab telah wujud di dalam diri kita sejak zaman berzaman. Waktu tidak dapat memadam hakikat bahawa bahasa Arab adalah sebahagian daripada kita. Ini jelas dapat diperhatikan di mana ianya digunakan dengan meluas di dalam hidup kita. Oleh itu, satu usaha mestilah dibuat untuk memanfaatkan kelebihan ini di dalam pembelajarannya.

Daripada kesedaran ini terhasillah buku ini sebagai asas untuk dibina di atasnya kecintaan terhadap bahasa Arab.

Buku ini disusun khusus bagi mereka yang baru mula belajar bahasa Arab dan sudah mempunyai kemahiran membaca Al–Quran Al-Karim. Tujuan ia ditulis adalah untuk membantu para pelajar memperolehi seberapa banyak perbendaharan kata Arab serta beberapa kemahiran penting sebelum mendalaminya.

buku6

Ulasan Buku “Akar Umbi Pembelajaran Bahasa Arab

Utusan Malaysia, Jumaat 29 Disember 2006 : Ruangan Agama : Kutub Khanah

Tajuk: Kurangkan Kegerunan, Kuasai Bahasa Arab :

Penulis: Tarmizi Abdul Rahim ::

Sebenarnya tanpa kita sedari banyak perbendaharaan kata Bahasa Arab telah digunakan secara meluas dalam perbualan harian penduduk ini dengan kebanyakkannya telah diserap ke dalam bahasa Melayu.

Antaranya dunia, ibadat, ilmu, zaman, hakikat, manfaat, hasil, asas, bina, khusus, mahir, masyarakat, kaedah, kalimah, hafal, jadual, ayat dan akhir.

Pendekatan buku ini yang memanipulasikan kelebihan itu telah menjadikannya berbeza dan istimewa berbanding dengan kebanyakkan buku lain belajar Bahasa Arab yang terdapat dalam pasaran.

BAGAIMANA BUKU INI MEMBANTU ANDA? ::

 1. Menyedarkan pengguna bahasa Melayu akan kewujudan perbendaharaan kata bahasa Arab yang besar di dalam bahasa Melayu. Ini membantu menghilangkan tanggapan bahawa bahasa Arab adalah sukar untuk dipelajari.
 2. Penggunaan kata serapan Arab di dalam contoh–contoh dan kaedah bahasa menjadikan proses pembelajaran lebih mudah, ringkas dan menyeronokkan.
 3. Pemilihan frasa–frasa Arab yang boleh digunakan terus dalam kehidupan harian menjadikan pembelajaran lebih bermakna. Secara tidak langsung membiasakan masyarakat dengan bahasa al-Quran ini.
 4. Pemilihan ayat–ayat al-Quran al-Karim yang ringkas dan tepat sebagai sandaran dalam pertuturan mengajar kita untuk berinteraksi sesama sendiri berdasarkan al-Quran.
 5. Menekankan kemahiran mengenal kata dasar dan wazan (bentuk perkataan) yang merupakan asas bahasa. Kedua-duanya akan membantu pelajar apabila meneruskan pembelajarannya di peringkat lebih tinggi.
APA KATA PAKAR ? ::
“Buku ini amat sesuai untuk dijadikan bahan pembelajaran dan pengajaran bahasa Arab di peringkat menengah dan dewasa. Untuk pengetahuan umum, tanpa kita sedari begitu banyak perkataan Arab telah diserapkan ke dalam bahasa Melayu. Buku ini telah menggunakan kelebihan tadi sebagai pendekatan pembelajaran bagi memudahkan para peminat bahasa Arab untuk mempelajarinya dengan lebih berkesan dan menarik. Inilah keunikan buku ini dan dengan penerbitannya insyaAllah, membantu sesiapa sahaja untuk mempraktikkan bahasa Arab dalam kehidupan seharian”.

:: AZLAN ABD. RAHMAN
Pensyarah Kanan Bahasa Arab,
Institut Kemajuan Iktisas Pahang (IKIP)

………………………………………………………………………………………………………………….
“Memahami nahu dan menguasai perbendaharaan kata adalah dua tugas yang mencabar untuk setiap pelajar bahasa Arab. Buku ini bertujuan untuk membantu dan mempermudahkan kedua-dua tugas tersebut dengan menggunakan pendekatannya tersendiri. Bermula dengan katapinjam Arab yang telah sedia ada dalam bahasa Melayu, dan menggunakan ayat-ayat al-Quranul Karim serta perbualan harian, dapat menjinakkan pelajar dengan bahasa Arab dan menghilangkan perasaan gerun yang timbul dari kurangnya pengenalan dan kebiasaan kepadanya. Dengan membiasakan diri pelajar dengan perbendaharaan kata, struktur ayat dan kaedah bahasa Arab dari petikan ayat-ayat al-Quran dan perbualan harian, buku ini berjaya mendekatkan bahasa Arab kepada pelajar, pada masa yang sama, akan menimbulkan minat yang mendalam dan cinta kepada nahu dan perbendaharaan kata bahasa Arab, justeru secara langsung mempermudahkan pembelajaran dan penguasaan bahasa tersebut, insyaAllah!”

:: PROF. MADYA DR. ZAILAN MORIS
Bahagian Falsafah dan Tamadun,
Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan,
Universiti Sains Malaysia

Dapatkannya Hari ini! Hanya RM24.00

(Termasuk harga kurier)

Bagaimana untuk membeli buku tersebut?

Mudah sahaja:

 • Bank in RM24 ke CIMB 12170080964527 atas nama MOHD KHAIRI BIN TAJUDIN
 • Anda hantarkan maklumat pembayaran,nama dan alamat anda ke 019-4702839
 • Sistem kami mengesahkan maklumat dan pembayaran.
 • Kami menghantar buku tersebut melalui kurier. Anda akan menerima buku tersebut secepat mungkin selepas pengesahan pembayaran

PENGEDAR DAN STOKIS DIKEHENDAKI DI SELURUH MALAYSIA

HUBUNGI 019-4702839

Advertisements
Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Jumlah Pengunjung

 • 221,220 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

 • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
  BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
  Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
  ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
  shawn@hayyrie
 • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
  Kami sedia membantu anda!
  shawn@hayyrie
 • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
  Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
  shawn@hayyrie
 • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
  shawn@hayyrie
 • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
  Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
    Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
  shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
Advertisements
%d bloggers like this: