Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Tips Mendisiplinkan Diri

Posted on: March 12, 2009

Salam kasih sayang untuk semua pengunjung blog ini. Mudah-mudahan Allah sentiasa memberi peluang kepada kita untuk terus menimba ilmu walau di mana jua kita berada..insyaAllah.

Di kesempatan ini saya ingin kongsikan tips untuk mendisiplinkan diri. Moga-moga kita dapat jadikan hari ini lebih baik dari semalam..

mother-child-discipline

1. Senaraikan semua usaha ke arah pencapaian matlamat anda mengikut keutamaan. Kemudian, pilih lima hingga sepuluh yang teratas dan laksanakan. Anda dikira sudah berdisiplin sekiranya dapat melaksanakan lebih daripada lima langkah yang paling utama itu.

2. Lekatkan poster, cogankata atau kata-kata yang menjelaskan matlamat anda itu di tempat-tempat yang mudah dilihat. Jangan malu, isytiharkan pada semua tentang apa yang anda akan capai. Yang penting, pengisytiharan itu akan mendorong anda setiap kali anda melihatnya.

3. Tetapkan apa yang anda ingin lakukan setiap hari. Amalkan perancangan mingguan dan harian yang teratur. Usah biarkan hari-hari berlalu sepi tanpa sesuatu pencapaian kecil ke arah pencapaian matlamat besar anda.

4. Setiap perkara penting yang hendak dilaksanakan hendaklah ditulis tarikhnya. Ini akan memberikan satu kepuasan dan kemenangan apabila tarikh itu berjaya ditepati. Anda akan rasakan matlamat yang dikejar semakin mendekat hari ke hari.

5. Bagi satu tugasan yang terlalu sukar atau membosankan (tetapi sangat penting), eloklah mulakan secara sedikit-sedikit. Jangan menunggu kesempurnaan untuk memulakannya kerana ia akan menjerumuskan anda ke satu keadaan “tidak berbuat apa-apa”. Ingatlah, rasa tidak selesa semasa melakukan aktiviti tersebut adalah lebih baik daripada rasa risau, takut dan kesal sekiranya anda tidak melakukannya langsung.

6. Gunakan masa yang paling optimum dalam hidup seharian anda untuk melakukan tugas-tugas yang paling penting. Dan ingat, jangan terus pergi ke bahagian yang sukar, sebaliknya mulakan pada bahagian-bahagian yang lebih mudah dahulu. Ini akan memberikan anda satu momentum untuk melakukan bahagian-bahagian tersukar dalam tugasan yang paling mencabar.

7. Amalkan dialog diri yang positif. Pandang tinggi diri anda selalu dengan berkata, “Aku boleh.” Aku boleh berjaya kerana aku adalah orang yang berdisiplin. Jangan terpengaruh dengan kata-kata negatif sama ada yang datang dari dalam diri anda sendiri atau daripada orang luar yang tidak membina.

8. Janjikan satu masa untuk meraikan kejayaan anda sekiranya anda berjaya melaksanakan tugas-tugas sukar dalam hidup. Contohnya, “Sekiranya aku berjaya menyelesaikan tugas ini, aku akan hadiahkan sesuatu yang bermakna untuk diri aku” =)

commitment-wwwscoreadvertisingcom

Advertisements

1 Response to "Tips Mendisiplinkan Diri"

Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
Please let me know where you got your theme. Thank you

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Jumlah Pengunjung

 • 222,602 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

 • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
  BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
  Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
  ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
  shawn@hayyrie
 • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
  Kami sedia membantu anda!
  shawn@hayyrie
 • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
  Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
  shawn@hayyrie
 • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
  shawn@hayyrie
 • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
  Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
    Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
  shawn@hayyrie
 • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
  shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
Advertisements
%d bloggers like this: