Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Takutkah Dengan Hukum Hudud?

Posted on: February 24, 2009

Saban hari kes jenayah rompak dan samun semakin menjadi-jadi. Rasa risau dan tak selamat tinggal di rumah, apatah lagi rumah sewa yang kita kurang mengenali jiran sekeliling. Kasihan kepada mereka yang telah menjadi mangsa penjenayah yang tidak berhati perut ini. Mereka memang tidak serik dengan hukuman yang dikenakan kepada mereka. Sekadar dipenjara beberapa tahun, kemudian setelah diikat jamin bebaslah semula penjenayah tersebut. Sedikit pun tiada rasa kekesalan dalam diri mereka. Sememangnya jika dilaksanakan hukum yang telah ditetapkan Allah seperti potong tangan, sudah tentu mereka akan serik.

Memetik artikel yang ditulis dalam Majalah Solusi isu 3 berkaitan hudud:

Apakah hukum potong tangan kerana mencuri dan menyamun itu kejam???

 

Syeikh Ali Ahmad al-arjawi dalam bukunya hikmah al-Tasyri’ membahaskan impak negatif mencuri sama ada kepada diri pencuri itu atau masyarakat sekeliling:

 

Orang yang bersungguh-sungguh bekerja mencari rezeki yang halal, pasti merasa sangat kecewa apabila hasil pendapatannya dicuri.

 

Apabila sebahagian pendapatan yang diperuntukkan untuk keperluan makan minum, pakaian dan tempat tinggal dicuri, bererti si mangsa tidak dapat menjalankan tanggungjawabnya menyara keluarganya. Ini memberikan kesan yang besar kepada seluruh keluarga mangsa.

 

Apabila kecurian berleluasa atau hingga menyebabkan pertumpahan darah dan kecederaan, masyarakat setempat pasti merasa takut dan menggugat keamanan semua orang.

 

Pencuri yang merasa selesa dengan pekerjaannya yang mudah serta pulangan yang lumayan, tidak lagi berminat untuk bekerja mencari pendapatan yang halal. Natijahnya, lahirlah masyarakat yang pemalas dan tidak mampu berdikari dan menyelesaikan sendiri masalah kehidupan.

 

curi-motor

Perundangan Islam sering menjadi perbahasan di kalangan orang Islam dan bukan Islam. Kewajaran hukum hudud misalnya sering menjadi isu pertikaian yang serius.

 

Dr. Wahbah al-Zuhaili dalam al-Fiqh Islami wa Adillatuh berkata: “Fiqah berbeza dengan undang-undang ciptaan kerana sumbernya ialah wahyu yang terdapat didalam al-Quran dan Sunnah Nabi s.aw. setiap mujtahid dalam merumuskan hukum syarak terikat dengan nas-nas kedua-duanya, roh syariah, matlamat umum, kaedah dan prinsip am syariah semuanya sudah sempurna pertumbuhannya dan selesai pembinaannya kerana prinsipnya sempurna dan kaedahnya selesa, asasnya pula dipertueguh pada zaman Rasulullah s.a.w.”

 

Dr. Wahbah al-Zuhaili dalam al-Fiqh Islami wa Adillatuh (jilid 4/halaman 11-12) berkata: “Hakikat yang tidak dapat dipertikai ialah hukum potong tangan pencuri atau musuh lebih mudah daripada membiarkan kes curi terus berleluasa dalam masyarakat hingga menggugat kemanan akibat daripada jenayah dan kemungkaran yang tidak terkawal.”

 

Sejarah membuktikan masyarakat Islam ketika melaksanakan hukum hudud, hidup dalam keadaan aman damai dengan harta benda, kehormatan dan peraturan, sehingga pesalah itu sendiri yang meminta dihaddkan (dikenakan hukuman hudud ke atasnya) kerana mahu menyucikan diri dan menghapuskan dosanya.

 

Basmi Jenayah dengan Hudud

 

Di Tanah Arab satu ketika dahulu, jenayah mencuri dan merompak jemaah haji lelaki dan wanita di Baitullah begitu berleluasa. Dengan itu, sebahagian jemaah haji tidak lagi mahu kembali ke Makkah kecuali untuk menunaikan nazar yang kecil. Oleh itu Hijjaz (Kerajaan Saudi) telah melaksanakan kedua-dua hukuman ini sehingga keamanan dapat distabilkan. Selepas itu, jenayah mencuri mula berkurangan dan kegiatan merompak lumpuh, sehingga negeri itu menjadi aman.

 

Kejayaan menangani jenayah ini melalui pelaksanaan hukum hudud sangat mengagumkan dan memeranjatkan banyak pihak. Namun perkara paling menakjubkan ialah sepanjang 24 tahun hukuman ini dijalankan, hanya 16 orang dikenakan hukuman potong tangan. Secara tersiratnya, Kerajaan Saudi berjaya menyelamatkan beribu-ribu ‘tangan’ yang tidak berdosa dengan 16 bilah tangan sahaja!

 

Jelaslah ketegasan ini adalah rahmat kepada masyarakat umum. Oleh itu, pengorbanan tangan dan kaki adalah terlalu sedikit bilangannya jika dinisbahkan kepada orang yang keluar dari hukum Allah s.w.t. yang melakukan jenayah melibatkan ribuan orang yang tidak berdosa kehilangan harta benda dan tubuh, malah nyawa mereka.

 

Malah kekerasan hukuman ini juga hakikatnya adalah rahmat kepada orang yang hendak melakukan jenayah, kerana ia menimbulkan ketakutan kepada orang lain untuk melakukannya. Justeru, apabila seorang pencuri dipootng tangan atau seorang perompak dibunuh, ia sebenarnya menyelamatkan beribu-ribu bakal penjenayah lain.

 

Jelasnya, hukuman hudud tidak bertujuan membalas dendam kepada penjenayah tetapi sebaliknya menyelamatkan bakal-bakal penjenayah dan memelihara orang ramai.

Pengakuan Beberapa Orang Tokoh Barat

 

Pengakuan berikut bukan disuarakan oelh para ulama Islam Universiti Al-Azhar, atau profesor fiqah di universiti lain, tetapi ia dilontarkan oleh beberapa orang tokoh popular undang-undang dunia. Pandangan mereka ini menjadi bukti tentang kebenaran, kelebihan serta kebaikan syariat Islam, mengatasi undang-undang ciptaan manusia.

 

Dr. Ezko Insabato:

“Kebanyakan perbahasan syariat Islam dalam pelbagai aspek mengatasi segala perundangan Eropah.”

 

Sarjan Undang-Undang Chibrel:

“Manusia merasa bangga terhadap keturunan seorang lelaki seperti Muhammad kerana sekalipun beliau tidak tahu membaca dan menulis, namun dalam masa lebih 10 kurun beliau mampu membawa satu perundangan yang menjadikan kami orang Eropah lebih bahagia terhadap apa jua yang kami lakukan sekiranya kami sampai kepada kemuncaknya selepas 100 tahun.”

 

Bernad Shaw:

“Agama Nabi Muhammad merupakan satu ketentuan yang tinggi kerana mengandungi satu kehidupan yang amat mengagumkan, satu-satunya agama yang memiliki pelbagai keistimewaan dan mampu mencernakan perkembangan kehidupan. Saya berpendapat Nabi Muhammad wajar dianggap sebagai penyelamat manusia. Jika seorang lelaki yang sama sifat dengannya dilantik sebagai pemimpin dunia moden ini, dia pasti berjaya menyelesaikan pelbagai permasalahan.”

 

Admon Berk:

“Undang-undang Nabi Muhammad adalah perundangan yang kukuh terhadap masyarakat daripada hak memiliki kepada penjagaan yang paling rendah. Ini merupakan perundangan yang dilengkapi segala hukum hakam sistem undang-undang. Syariat Islam adalah syariat yang paling adil, di mana penggubalan undang-undang dunia sepertinya tidak pernah mendahuluinya dan tidak mungkin ada pada zaman selepasnya.”

 

Inilah antara pengakuan tokoh-tokoh Barat yang membuktikan kekayaan perundangan, pensyariatan, pendorong ilmiah serta kemajuan yang terkandung dalam syariat Islam. Kelebihan demi kelebihan diiktiraf oleh mereka dan diakui oleh ramai tokoh.

1 Response to "Takutkah Dengan Hukum Hudud?"

Sama lah2 kte menyokong hukum Hudud.. islam adalah Agama yg Menjaga umat manusia,bukan untuk menzalimi manusia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Support Me

Top Clicks

  • None

Jumlah Pengunjung

  • 211,142 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

  • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
    BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
    Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
    ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
    shawn@hayyrie
  • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
    Kami sedia membantu anda!
    shawn@hayyrie
  • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
    Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
    shawn@hayyrie
  • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
    shawn@hayyrie
  • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
    Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
      Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
    shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: