Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Renung dan ‘Improve’kan

Posted on: June 11, 2008

Renungan untuk kita semua..

 

 

1) Dari bujang-kahwin No 1 —- no.2 —- dll.

2) Dari pakai moto kap — kancil-wira — Honda —- seterusnye..

3) Badminton —– Golf —-

4) Rumah sewa—- rumah murah —rumah teres — banglow…

5) Technician —-supervisor —– engineer — manager…

6) Tv 14′ — 21′ — 29′ —- Home theather…

7) Sg Danga — Tanjung Leman — Langkawi —- Hadnyai — Bangkok ..

8) Dalam semua segi kita mau kan perubahan kearah yang lebih baik dan glamour…

 

 

Tetapi…

Kita juga lupa..

 

 

Semakin banyak kita kecapi kejayaan, semakin hampirlah saat kematian kita

Ditakuti semakin berjaya, kita semakin lupa semua yang kita dapat adalah pemberian tuhan ‘on loan’…

 

 

Setiap kali kita buat action plan atau buat revision, berapa banyakkah kita masukkan item-item yang membawa kea rah persediaan untuk mati.

 

Umpamanya:

 

1)      tak sembahyang —- pastikan sembahyang– -jadikan amalan….

2)      banyak maksiat —– kurangkan —– hapuskan…

3)      Bangi —- madinah —- mekah—

4)      sedekah RM1.00 —- RM10.00 — RM100.00/

5)      sembahyang dirumah — sembahyang di surau/mesjid. …

6)      5 jam sehari menonton TV —– 3 jam TV & 2 jam majlis ilmu….

7)      3 jam baca suratkabar/majallah /internet —– 2 jam majalah/surat khabar/internet & 1 jam membaca Al-Quran /selawat , zikir.

 

 

 

Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk akhirat. Tetapi apa yang banyak berlaku pada zaman akhir ini ialah personal improvement banyak kepada kearah keduniaan semata. Perkara berkaitan akhirat slowly di ketepikan…

 

 

Contohnya:

 

Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur.

Kalau dulu tak kenal karaoke. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat &
gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa… Macam macam lagi yang kita
pun sedia maklum dan tahu… malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita,
jiran, rakan-rakan, dan sebagainya. Jadi samalah kita membuat Balance Action Plan, Balance Objective, Balance Target & Balance Improvement..

 

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun
yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun…

 

Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya…infiniti…

 

 

Semoga Allah terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya di dunia dan akhirat.


1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus .

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut
kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi
dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka
diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.’

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

‘Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat
pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3.Orang berpuasa di hari Arafah.’

Sekian untuk ingatan kita bersama.

Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal
yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati

 

2 Responses to "Renung dan ‘Improve’kan"

salam.
Achik, apa khabar. Sorry, ana bkn nk komen artikel, hehe.

Tukarkan link ana ye ke :
http://nowfara.blogspot.com
🙂

Assalamualaikum.
akak tgh survey sr islam utk anak. insyaAllah awal thn depan kami pindah alor star. boleh tolong e-melkan information about fees etc. buleh dak tolong. sms pun x pe. 0165577204. tolongye

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Support Me

Top Clicks

  • None

Jumlah Pengunjung

  • 211,142 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

  • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
    BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
    Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
    ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
    shawn@hayyrie
  • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
    Kami sedia membantu anda!
    shawn@hayyrie
  • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
    Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
    shawn@hayyrie
  • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
    shawn@hayyrie
  • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
    Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
      Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
    shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: