Mujahid & Mujahidah Ansarullah

Amalulillah

Posted on: December 21, 2007

Segala puji bagi Allah yang masih lagi memberi kesempatan untuk diri ini mengisi ruang entri di blog yang sekian lama tidak di update. Alhamdulillah setelah dua bulan menjadi pendakwah bebas, saya kini telah bekerja sebagai guru di Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (SRIDU). Sekolah yang terletak di Jalan Teluk Bagan, Batu 3 Tandop, Alor Setar, Kedah Darul Aman. Sekian lama mencari pengganti Maahad Tahfiz Darul Quran wal Qiraat yang pernah saya berkhidmat September yang lalu, akhirnya Allah temukan SRIDU untuk saya berkhidmat mendidik dan mencurahkan ilmu yang ada kepada kanak-kanak yang masih terlalu muda mengharungi kehidupan.

Hari pertama saya di SRIDU, masyaAllah lepas interview dengan guru besar, petang itu juga guru besar minta datang untuk jaga asrama sempena kelas tambahan pelajar tahun 6. Saya perlu menggantikan tempat guru akademik yang baru berhenti kerana bertukar ke Pahang. Alhamdulillah pelajar-pelajarnya baik dan ramah, hari pertama dah tolong saya angkat barang dan kemas bilik. Terharu saya. Kata ustazahnya mereka ni nakal-nakal belaka, kena banyak sabar dengan seribu satu macam perangai.

Mula-mula tu saya rasa taklah nakal sangat, mungkin mereka masih takut dengan ustazah lama, tapi bila ustazah baru yang jaga, sabar ajelah dengan telatah diorang. Setiap masa pintu bilik kena ketuk sebab diorang minta ubat itu ini, kawan usik pun ngadu juga dengan ustazah. Setiap kali solat kena bertempit nak pastikan diorang solat awal dan ikut imam. Sebelum tidur kumpulkan diorang dan baca doa tidur ramai-ramai, ada pula nak tidur dengan ustazah. Waktu siangnya nak ikut ustazah pergi kedai, kalau tak dapat, minta ustazah belikan macam-macam barang. Time buka koperasi pula semua serbu ustazah, minta benda free…huhu. Waktu kat kelas pula bising tak terkata, ustazah pekik pun dah tenggelam suara maklumlah suara diorang lagi kuat. Tapi diorang ni rajin tolong ustazah tekan loceng kalau dah tamat waktu kelas. Punctual jer diorang kalau waktu rehat.

Alhamdulillah walaupun macam-macam kerenah diorang, tapi itulah pengubat hati yang kesunyian maklumlah jauh dari keluarga. Dah la mula-mula sorang aje kena jaga mereka. Insyaallah buka sekolah nanti akan ada guru asrama yang lain untuk bantu meringankan beban. Kerja kerana Allah akan membuatkan kita sentiasa rasa tenang dan seronok bekerja. Walaupun hakikatnya banyak menguji kesabaran..tapi hikmahnya banyak sekali.

Saya ingin kongsikan ciri-ciri yang patut ada bagi guru yang berjaya,

  • Niat yang ikhlas untuk mendidik

  • Bersikap profesional.

  • Kaya ilmu pengetahuan.

  • Bertindak di atas landasan etika dan tatasusila kerja.

  • Bermoral teguh.

  • Sentiasa berusaha meningkatkan kualiti hasil pengajaran.

  • Prihatin dengan kehendak murid dan ibu bapa.

  • Berkebolehan menilai kekuatan dan kelemahan murid-murid.

  • Melengkapkan diri dengan kemahiran yang sejajar dengan tuntutan semasa.

  • Menampilkan watak terpuji, berimej, berperibadi mulia, berwawasan sebagai pendidik unggul pada setiap masa.

  • Mempastikan situasi Guru mengajar murid belajar’ wujud di dalam kelas.

  • Berupaya melahirkan ‘persekolahan berwatak’ supaya pelajar mempunyai kekuatan ilmu, berpersonaliti sihat dan serba boleh.

  • Berupaya membina minda pelajar yang cemerlamg agama dan akademik.

  • Berupaya membentuk perwatakan murid dengan pelbagai keteguhan nilai diri (bermoral, berakhlak mulia, berketrampilanm, pandai menyesuaikan diri dengan situasi tertentu).

InsyaAllah saya akan cuba praktikkan semampu mungkin demi melahirkan insan soleh bestari.

2 Responses to "Amalulillah"

Amalulillah…..

Beramal2..amal kerana Allah.

Tahniah,atas kejayaan dicapai

‘Jadilah pendidik yg berjiwa besar,utk mendidik anak bangsa dengan jiwa besar seterusnya bersama ISLAM’

>sabar dalam menghadapi karenah anak bangsa

salam perjuangan..
ahsanti… wah.. dh jd tenaga pengajar..
dkt ngn kidu ke?? erm.. pokok sena tu..
ehhhehhe..

ala kullihal.. selamt mendidik anak bangsa..
sama-sama kita berdakwah sambil didik anak bangsa dgn penuh amanah.jujur.tggjwb..

moga kite dipertemukan suatu hari nnti..
biiznillah..
salam mujahidah dik..
^-^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Support Me

Top Clicks

  • None

Jumlah Pengunjung

  • 211,142 kunjungan

RSS Saifulislam.Com

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS buat duit di internet

  • KAMBING UNTUK DIJUAL May 29, 2009
    BERITA TERGEMPAR! 20 ekor kambing sedia untuk dijual….campur2….ada betina….ada jantan….ada anak…. cadang mau jual semua sekali cara pukal RM10,000 (masih boleh dirunding)…. kalau mau amik sekor dua….boleh bagi RM300-500 ikut saiz & umor… bleh mai tgk sendiri kat kandang…tgk peta … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Buat duit dengan cara jual e-book April 3, 2009
    Ramai orang ada idea untuk dikongsi bersama tetapi tak tau camne nak bagitau orang lain. Ramai orang ada ilmu tetapi terpendam camtu je… Ramai orang ada bakat menulis tapi tak tahu nak tulis kt mana.. Nak cetak kt SASBADI, banyak … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • KURSUS PERNIAGAAN INTERNET March 30, 2009
    ANDA BOLEH HADIRI KURSUS TENTANG: -Teknik mempromosikan produk. -Teknik menambahkan pelawat. -Teknik mencipta produk baru. -Teknik Rekabentuk Laman Web. -Teknik menghasilkan pendapatan tanpa mempunyai laman web SERTA banyak lagi Di e-webniaga.com
    shawn@hayyrie
  • NAK KAHWIN TAPI TAK CUKUP DUIT? March 30, 2009
    Kami sedia membantu anda!
    shawn@hayyrie
  • RAHSIA ClickBank Jana Lebih RM800 sebulan March 27, 2009
    Perniagaan Internet Sistem Rahsia ClickBank
    shawn@hayyrie
  • E-KAMUS PERCUMA! March 24, 2009
      Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya “double click” atau “mouse move”, makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • RM10 SETAHUN WEB HOSTING TERMURAH DI M’SIA March 24, 2009
    shawn@hayyrie
  • Peluang Bisnes SMS Lumayan! March 24, 2009
    Kalau selama ini anda terpaksa mengeluarkan wang untuk menghantar sms, tetapi dengan  OwnSmsBiz  anda akan memperolehi pendapatan apabila anda menghantar SMS dan anda juga akan merima pendapatan apabila orang menghantar SMS kepada anda!!!         OwnSmsBiz adalah bisnes yang berasaskan internet … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • Peluang Cari Duit Melalui Pay Per Lead (PPL) Affiliate March 24, 2009
      Anda akan dibayar RM0.25 bagi setiap orang yang mendaftar di pakej Master Resell ini. Program pay per lead ini akan ditutup apabila target list mencapai sasaran. SIGN UP PERCUMA Bayaran akan dibuat pada awal bulan. Di bawah ini disertakan … Continue reading →
    shawn@hayyrie
  • DOWNLOAD E-BOOK DAPAT DUIT March 20, 2009
    shawn@hayyrie

RSS Dr. Hasanah

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: